Kan je door blijven trainen terwijl je nog last hebt van spierpijn? En zijn er manieren om spierpijn te verminderen of te voorkomen? In deze blogpost beantwoorden wij al jouw vragen!
Wat is spierpijn en hoe ontstaat het?
Heb jij last van spierpijn na een training? Dat betekent (in de meeste gevallen) dat jij goed bezig bent geweest! Tijdens een intensieve training push je jouw spieren tot het uiterste, hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels. Deze kleine scheurtjes zorgen voor de spierpijn die jij ervaart.
Door de juiste voeding en rust krijgen je spieren de kans om te herstellen van een intensieve workout. Zo worden je spieren steeds weer wat sterker en groter!
Meestal voel je de spierpijn pas 1 tot 2 dagen na de workout. Afhankelijk van de intensiteit van je training kan de spierpijn een paar dagen tot zelfs een week aanhouden.
Kan je sporten met spierpijn?
Bij de vraag of je wel of niet kunt sporten met spierpijn wordt er gekeken naar hoelang het duurt voordat je lichaam weer hersteld is. Daarnaast zijn er verschillende soorten spierpijn. Je kunt spierpijn krijgen van zowel cardio als krachtraining. Over het algemeen herstellen je spieren sneller van cardio dan van krachtraining.
De gemiddelde hersteltijd per training
- Cardio (hardlopen, fietsen, etc.) 24 uur rust.
- Heftige Cardio (langer dan 2 uur, of zeer intensief) minimaal 48 uur rust.
- Gemiddelde krachtraining 48 uur rust per getrainde spier (full body, weinig sets).
- Zeer intensieve krachtraining (trainen tot falen, veel sets) 72-96 uur rust (per getrainde spier).
Zodra je bovenstaande rust periodes aanneemt kun je in principe dus trainen met spierpijn. Let op! Er is een groot verschil tussen spierpijn en overtraining. Heb jij vaak last van spierpijn in combinatie met extreme vermoeidheid, afname van prestatie vermogen, slecht slapen, snel geïrriteerd of verhoogde rusthartslag. En houdt dit langere tijd aan. Dan kan dit wijzen op mogelijk overtraining, in dit geval neem langer rust en bij twijfel raadpleeg een zorgverlener.
Hoe kom ik snel weer van mijn spierpijn af?
Flinke spierpijn te pakken? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af! Helaas is er geen standaard wondermiddel om direct van je spierpijn af te zijn. Toch hebben wij een paar tips voor jou om (sneller) van jouw spierpijn af te zijn.
- Zorg voor voldoende slaap: tijdens de nachtrust herstelt je lichaam. Goed slapen is daarom van groot belang bij het herstel van onze spieren. Slecht slapen belemmert het spierherstel en zorgt ervoor dat jij dus langer last hebt van spierpijn.
- Zorg voor de juiste voeding: eiwitten spelen een belangrijke rol bij het herstellen van je spieren. Omdat eiwitten de bouwstenen van ons lichaam en spieren zijn is het belangrijk om genoeg eiwitten te consumeren. Wij raden je aan om tenminste 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te consumeren, wanneer jij fanatiek aan sport doet.
- Voldoende water drinken: Stay hydrated! Dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker bij spierpijn! Spieren bestaan namelijk voor 79% uit water. Uitdroging zal het herstel niet versnellen.
- Maak gebruik van sportsupplementen: bepaalde sportsupplementen kunnen bijdragen aan het herstel van de spieren. Wist je dat? Een onderzoek van Amerikaanse bewegingswetenschappers aan toont dat een combinatie van eiwitten en creatine binnen een uur na je training ervoor zorgt dat je spieren harder groeien dan wanneer je enkel een eiwit shake neemt na de training.
- De ideale shake voor na je workout: De shakes van MyBodyFuel bestaan uit een unieke mix van Whey protein en creatine. Zo krijg jij met een scoop de juiste hoeveelheid eiwitten en creatine binnen na je workout en dat zonder toegevoegde suikers en met alleen natuurlijke zoetstoffen allemaal in 1 verpakking. Makkelijk toch 😉
Conclusie
Is het verstandig om te trainen als je nog spierpijn hebt van de vorige workout? Ja en nee. Je kunt trainen als je spierpijn hebt, mits je een andere spiergroep traint. Wil je toch (lekker eigenwijs) deze spiergroepen trainen, dan is het aan te raden om naast een goede warming-up. Ook voldoende water te drinken, lichtere gewichten te pakken en zo een hersteltraining voor die spiergroep te doen.