Een goede nachtrust draagt bij aan een gezonde levensstijl, zo heb je overdag meer energie en ben je minder snel chagerijning. Wel zo fijn voor je medemens😉
Toch maken veel mensen de fout om vlak voor het slapen gaan nog snel iets te eten. In deze blogpost leggen we uit waarom je dit beter niet kunt doen en geven we handige tips voor een gezonde avondroutine.
Eten voor het slapengaan en de invloed op je slaapkwaliteit
Verstoorde spijsvertering
Eten vlak voor het slapengaan kan je spijsvertering verstoren en de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden, vooral bij zware maaltijden. Je spijsverteringssysteem blijft dan langer actief, wat ervoor kan zorgen dat je lichaam niet helemaal in rustmodus komt.
Zo kun je bijvoorbeeld meer moeite hebben met inslapen en bestaat de kans dat je vaker wakker wordt in de nacht.
Meer last van brandend maagzuur
In bed liggen met een volle maag kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van brandend maagzuur. Dit komt doordat de sluitspier van de slokdarm ontspant wanneer je ligt, hierdoor kan maagzuur gemakkelijker naar boven komen.
Schommelingen in de bloedsuikerspiegel
Laat in de avond eten, en dan voornamelijk suikerrijke snacks, die kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Kan ervoor zorgen dat je energie en slaapkwaliteit negatief beïnvloedbaar is.
Hier zijn 5 tips voor een betere nachtrust
1. Eet niet twee à drie uur voor het slapengaan
Zorg ervoor dat je je laatste maaltijd twee à drie uur voor het slapengaan eet. Hierdoor heeft je lichaam genoeg tijd om het eten te verteren en helpt maagklachten en spijsverteringsproblemen te voorkomen.
2. Kies voor een lichte, gezonde snack
Als je echt honger hebt voor het slapengaan, kies dan voor een lichte gezonde snack zoals een stuk fruit, yoghurt of een handje noten. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar zorgt er ook nog eens voor dat je spijsvertering snacht’s geen overuren draait😉
3. Beperk je cafeïne inname vanaf het einde van de middag
Probeer vier tot zes uur voor het slapen gaan geen cafeïnehoudende dranken te drinken zoals koffie, energiedrinks en cola. Dit komt omdat cafeïne en met name een te veel hiervan je slaaprust negatief kan beïnvloeden.
4. Drink niet te veel voor het slapen
Probeer de inname van vloeistoffen, met name alcohol en grote hoeveelheden water, te beperken in de uren voor het slapengaan. Dit kan helpen om nachtelijke toiletbezoeken te verminderen, waardoor je ongestoord en dieper kunt slapen.
5. Creëer een rustgevende routine
Zorg voor een kalmerende routine voor het slapengaan, zo kun je bijvoorbeeld een boek lezen vlak voor het slapengaan, inplaats van urenlang op je mobiel te zitten😉. Dit helpt je lichaam en geest te ontspannen vlak voor het slapen gaan.
Conclusie:
Eten vlak voor het slapengaan kan je slaapkwalitiet negatief beïnvloeden. Door overdag goed en gezond te eten en drinken, verklein je de kans op late trek. Probeer je laatste grote maaltijd twee tot drie uur voor het slapen te eten en kies bij honger later op de avond voor een lichte snack. Deze aanpak helpt je nachtrust te verbeteren!